Monday, 31 December 2018 16:27

MAGYARORSZÁG –A kormányoldali média kiforgatva mutat be egy történetet, hogy növelje a félelmet Európa „iszlamizációjával kapcsolatban”

A cikk arról számol be, hogy Belgiumban néhány keresztény tanulót egy mecsetbe vittek, és „arra kényszerítették őket, hogy imádkozzanak úgy, ahogy a muszlimok”. Ezt elfogadhatatlan eseményként mutatják be, amely az Origo szerint rámutat arra, hogy Belgium hogyan engedelmeskedik a muszlimoknak: „Ezért biztosan mondhatjuk, hogy a belgák már készülnek a teljes megadásra”.

 

origo belgium

Publikálás ideje: 2018 December 12

A médium neve: Origo,  kormányközeli híroldal. 2015-ben a politikai tartalmak vonatkozásában az origo.hu-nak megszűnt a kormánykritikus szemlélete, helyette a kormányt kiszolgáló tartalmak jelennek meg a felületen.

Link: https://goo.gl/PVapJZ

Főcím: “Teljes behódolás: Belgiumban mecsetbe viszik a keresztény kisiskolásokat”

A muszlim-ellenes tartalom leírása: A cikk arról számol be, hogy Belgiumban néhány keresztény tanulót egy mecsetbe vittek, és „arra kényszerítették őket, hogy imádkozzanak úgy, ahogy a muszlimok”. Ezt elfogadhatatlan eseményként mutatják be, amely az Origo szerint rámutat arra, hogy Belgium hogyan engedelmeskedik a muszlimoknak: „Ezért biztosan mondhatjuk, hogy a belgák már készülnek a teljes megadásra”. A híroldal azt állítja, hogy a muzulmán gyerekeket nem viszik a keresztény templomokba, és felháborító lenne, ha ez megtörténne: „Gondoljunk bele, hogy mekkora felháborodás lenne fordított esetben? Hol vannak ilyenkor a jogvédők?

A mítosz leleplezése: A cikk nem hivatkozik semmilyen forrásra, ezért a tartalom nem is ellenőrizhető. A bizonyítékként említett videó nem érhető el, és a tweetre mutató hivatkozás felfüggesztett fiókhoz vezet. A történetet nem helyezték kontextusba, ami alapján nem tudjuk megállapítani, hogy a tanulóknak valóban „kellett-e imádkozniuk”, ahogy azt a cikk állítja, vagy egyszerűen elvitték őket egy mecsetbe, hogy megismerjék és tanuljanak a muszlim vallásról és kultúráról. A fordított feltételezés, amely szerint a jogvédők biztosan felháborodnának, ha megtudnák, hogy a muzulmán tanulókat keresztény templomokba viszik, nem egy hangzatos érv, mert a belga társadalmi normák a keresztény hagyományokon alapulnak. Az összehasonlítás nem veszi figyelembe a keresztény többség és a muzulmán kisebbség közötti kapcsolatot, ami miatt nem logikus a kettőt párhuzamba állítani. Ez a cikk tipikus példája a szakszerűtlen, etikátlan újságírásnak.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.